Duurzame zakenreizen: samenwerking met Climate Neutral Group

Het ondernemen van een duurzame zakenreis is al jaren een populair onderwerp bij veel ondernemingen. Uniglobe Travel is zich hiervan bewust en werkt daarom op het gebied van duurzaamheid samen met de Climate Neutral Group (CNG). Ons doel is om enerzijds duurzame bewustwording te creëren bij onze klanten én om hen de mogelijkheid te bieden om hun CO2-uitstoot van vluchten te reduceren en eventueel daadwerkelijk te compenseren.

Boek je een vlucht voor je zakenreis via Uniglobe, dan rekenen wij uit wat je CO2-uitstoot is. Wij doen dat door je vluchtgegevens te koppelen aan de vernieuwde CNG Flight Carbon Calculator, waardoor je CO2-uitstoot nauwkeurig wordt berekend én je direct kunt reduceren of compenseren. Onze uitgebreide CO2-rapportage stelt je in staat om bij het opstellen van je reisbeleid bewuste, maar vooral ook duurzame keuzes te maken.

Zakelijk én duurzaam reizen dankzij Uniglobe

Uniglobe consolideert de CO2 uitstoot van de vluchten standaard voor al haar klanten via een CNG gecertificeerd project. Wel zo makkelijk want dan hoef je zelf geen overeenkomst met CNG te sluiten. De projecten dragen bij aan Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties en zijn gecertificeerd volgens de hoogst mogelijke internationale en geverifieerde standaarden. Als bedrijven besluiten om hun CO2 uitstoot via Uniglobe te compenseren, dan ontvangt men ter verantwoording jaarlijks achteraf een CNG certificaat. Het volgende duurzame project is in 2023 gekozen:

Biogasproject: methaanvergisting en energieopwekking in Nederland

Uniglobe kiest jaarlijks een project voor compensatie. Dit jaar is gekozen voor een biogasproject in eigen land. Dit is een voorbeeld voor wat betreft het minimaliseren van de klimaatimpact en circulaire bedrijfsvoering. Het biogasproject omvat meerdere agro-varkens bedrijven, die door de installatie van biogasinstallaties hun volledige mest niet meer op velden in de omgeving hoeven af te voeren om daarmee ruim te voldoen aan de door overheid gestelde stikstofabsorptielimieten in hun omgeving. Het project betreft financiering van broeikasgas reducties door biogasinstallaties op verschillende locaties in Nederland. Het project omvat 540 hectare akkerbouwgrond en vijf agro-varkens bedrijven. Zo ondernemen de bedrijven duurzaam en laten zien dat circulariteit én voldoen aan strenge regelgeving samen kan gaan.  

Kies voor CO2 neutraal reizen

Als jij je zakenreis regelt met Uniglobe als betrouwbare partner ben je niet alleen goed voorbereid en worden al je praktische zaken geregeld, maar kun je dus ook op een ‘groenere’ manier reizen. Dat is nog eens goed voor de natuur. Je kunt voor het regelen van een zakenreis contact met ons opnemen. Wij stellen dan  een zakenreis samen op maat tegen een scherp tarief dankzij ons wereldwijde partnernetwerk in de reisbranche. Het contact met ons is persoonlijk en voor hulp voor, na of tijdens de zakenreis zijn wij altijd dichtbij. 

FAQ: CO2 emissies compenseren van vluchten

Wat houdt compensatie van uitstoot in?

Het compenseren van de vliegreizen betekent dat de schadelijke uitstoot van alle broeikasgassen die door vliegtuigen worden veroorzaakt ergens anders in de wereld worden gecompenseerd. Dit is het geval omdat er geïnvesteerd wordt in duurzame energieprojecten en mensen lokaal toegang krijgen tot meer duurzame energiebronnen. Met GreenSeat van Climate Neutral Group (CNG) worden alle broeikasgasemissies, inclusief CO2, automatisch berekend voor elke luchtvaartboeking die je maakt. De kosten voor verrekening worden dan standaard op de factuur vermeld. Deze opbrengst wordt in 2023 geïnvesteerd in een biogasproject in Nederland.

Wat betekent Gold Standard?

Gold Standard is een kwaliteitsnorm voor het compenseren van projecten die aan de strengste criteria voldoen. Het label is in 2003 opgericht door een groep internationale niet-gouvernementele organisaties (NGO's), waaronder het Wereld Natuur Fonds. Het Gold Standard keurmerk wordt momenteel beheerd door een onafhankelijke partij, de Gold Standard Foundation. Projecten die zijn gecertificeerd met het Gold Standard-keurmerk produceren altijd schone energie, meestal in ontwikkelingslanden. Deze energie wordt opgewekt met zonnepanelen, waterkracht, windturbines, aardwarmte (aardwarmte) of biomassa. Het betreft duurzame energieprojecten in regio's waar in de meeste gevallen helemaal geen elektriciteit of gas beschikbaar is. Naast het produceren van schone energie is het bijdragen aan duurzame ontwikkeling een belangrijke voorwaarde. Het is van cruciaal belang dat de lokale bevolking profiteert van het project, bijvoorbeeld dat het banen creëert. De Gold Standard is ook de standaard die de Nederlandse overheid gebruikt om het klimaateffect van alle vliegreizen door overheidsfunctionarissen te neutraliseren.

Hoe garandeert CNG de kwaliteit van haar projecten?

De CNG projecten worden op verschillende momenten gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. CNG heeft alleen VCS- en Gold Standard-projecten die voldoen aan strikte criteria en altijd extern worden geauditeerd. De hoeveelheid CO2-reductie van elk project wordt gecontroleerd en gecontroleerd door onafhankelijke certificeringsorganisaties zoals SGS of TÜV.

Wordt compensatie niet als "negatief of greenwashing" gezien?

Nee, compensatie wordt door de overheid en grote organisaties als heel normaal gezien. Als je je naast compenseren inspant om actief te werken aan het verminderen van de CO2-uitstoot, dan is compenseren positief. Je hebt dan immers de volledige verantwoordelijkheid genomen voor je klimaatimpact. Door compensatie via de CNG-projecten vlieg je CO2-neutraal en draag je dit jaar een beetje bij aan verduurzaming in eigen land.

Hoe kan ik groener reizen?

Groener reizen is natuurlijk meer dan alleen het compenseren van emissies. Wil je echt groen reizen, dan is de keuze voor een groener vervoermiddel ook belangrijk. Als je opties hebt, bijvoorbeeld de keuze tussen het vliegtuig of de trein, dan kun je het vervoermiddel kiezen dat de minste uitstoot veroorzaakt. Als het om vliegen gaat, kan je minder CO2 uitstoten door te kiezen voor een directe verbinding in plaats van overstappen. Ook valt er wellicht veel klimaatwinst te behalen op zakelijk en woon-werkverkeer over de weg. Welk vervoermiddel je ook kiest, ze stoten bijna altijd CO2 uit. Het blijft daarom belangrijk om je CO2-uitstoot te compenseren.