Rijksoverheid geeft groen licht voor doortrekken Noord/Zuidlijn naar Schiphol

December 14, 2022

Het Rijk heeft in november afspraken gemaakt voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Samen met de regionale overheden en onder meer ook de Schiphol Group wordt daarin bijna 3,4 miljard euro geïnvesteerd. Schiphol is daar erg blij mee: de komst van de metro is een langgekoesterde wens.

Spoortunnel Schiphol ontlast
Door een metrospoorbaan aan te leggen van Amsterdam Zuid naar Schiphol en verder richting Hoofddorp wordt de drukke spoortunnel bij Schiphol ontlast en ontstaat er op het station van de luchthaven meer ruimte voor intercity’s en internationale treinen. Daarom heeft de investering hierin niet alleen regionaal maar ook nationaal belang, aldus de regering.

Historisch besluit
“Het is fantastisch dat de overheid deze grote investering doet. Met dit totaalpakket aan maatregelen verzekeren we de bereikbaarheid van de luchthaven voor passagiers, werknemers en forensen ook in de toekomst”, zo reageert financieel directeur Robert Carsouw van de Royal Schiphol Group. Volgens hem gaat het om "een historisch besluit".

Trein als alternatief voor vliegtuig
"Het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp stimuleert een duurzame verbinding op regionaal, nationaal en internationaal niveau. Het zorgt namelijk voor ruimte in de Schipholtunnel, die vervolgens kan worden benut door zowel nationale als internationale treinen. Dat laatste is belangrijk zodat de trein als alternatief kan dienen voor het vliegtuig op korte afstanden."

Realisatie in 2037
Het verlengen van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp zal naar verwachting in de tweede helft van dit decennium starten en in 2037 gerealiseerd zijn. Eerst moeten er nog allerlei onderzoeken gedaan worden, zoals naar de exacte ligging van het tracé.

Categories:reisnieuws