NS gaat snellere trein rijden naar België, maar pech voor Brussels Airport

September 22, 2023

De NS gaat vanaf december 2024 het aantal Intercitytreinen tussen Nederland en Brussel verdubbelen, en bovendien een veel snellere verbinding aanbieden. Daardoor zijn reizigers tot 45 minuten korter onderweg. Wel heeft de NS slecht nieuws voor Brussels Airport, want die luchthaven verliest de rechtstreekse verbinding met Schiphol en Amsterdam.

Er rijden straks twee Intercity-treinen per uur naar Brussel. De één, de nieuwe snelle verbinding, vertrekt vanuit Amsterdam Zuid en gaat dan met stops op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen Centraal naar Brussel-Zuid. Doordat er onderweg slechts drie keer gestopt wordt, en er de nieuwe ICNG-B-treinen ingezet worden met een hogere topsnelheid, daalt de reistijd met driekwartier.

Daarnaast blijft er elk uur een langzamere Intercity-trein rijden naar Brussel, die grotendeels hetzelfde traject volgt als de huidige IC Brussel, maar die het beginpunt krijgt in Rotterdam en dus niet meer op Schiphol en in Amsterdam komt. Die stopt ook in Breda, Noorderkempen, Antwerpen-Berchem, Mechelen, Brussels Airport, Brussel-Noord en Brussel-Centraal.

Wie vanuit Amsterdam of Schiphol naar Brussels Airport wil, moet straks dus in Rotterdam, Breda of België overstappen.