De trein is een duurzaam alternatief

October 18, 2018

Eveline Wartenberg is Accountmanager NS International sinds 5 jaar. Traveletc. stelde haar een aantal vragen over de opkomende populariteit van de trein.

Wat heeft NS International de reiziger te bieden?

We bieden een naadloos netwerk van treinreizen binnen Europa, met name op 600 kilometer rondom Nederland. Sinds kort rijden we met Eurostar direct van Londen naar Nederland, en van Nederland naar Londen voorlopig nog met een overstap in Brussel. In Londen merk je dat de stad vol staat met auto’s en er komen constant vliegtuigen over. Treinreizen doen ook nog iets goeds voor de wereld.

Merk jij dat vrouwelijke reizigers andere behoeftes hebben dan mannelijke?

In zekere zin wel. Ik moet bijvoorbeeld direct denken aan de spiegeltjes die in de stoelen van Eurostar zitten. Dat is uniek voor een trein en vooral gericht op vrouwen. Daarnaast heb je in de trein je bagage bij de hand. Ik denk dat zowel vrouwen als mannen kunnen genieten van een rustpunt onderweg, dat kan heel goed in de internationale lounges op de stations.

Zie jij de zakenreisbranche veranderen? 

Absoluut, continu. Wat ik merk is dat de policy’s veranderen. Eerst was er de verschuiving van de eerste naar de tweede klasse, nu zie ik dat deze beweging weer is omgekeerd. De economie trekt aan er er wordt weer meer geld uitgegeven aan flexibele voorwaarden. Bij Eurostar hebben reizigers keuze uit drie klassen: Standard, Standard Premier en Business Premier, met verschillende voorwaarden. Een andere ontwikkeling is dat reizigers steeds vaker hun eigen boeking willen beheren en dat online boeking tools belangrijker worden. 

Zie jij ook trends bij zakenreizigers?

Ik merk dat duurzaamheid langzamerhand meer op de agenda komt. Er is een groep van bedrijven die een convenant hebben ondertekend. Daarin is vastgelegd dat reizen binnen een straal van 600 kilometer vanaf Nederland met de (hogesnelheids)trein gemaakt moeten worden. Zeker als grote bedrijven zich hierbij aansluiten is dit een mooie ontwikkeling. Er zijn nog steeds bedrijven die aangeven dat prijs en tijd uiteindelijk voorgaan, maar dat wordt wel steeds minder.

Wat zijn de voordelen van de trein, vergeleken met het vliegtuig?

Van deur tot deur is de trein een heel interessante optie. Bij de trein hoef je geen uren van tevoren aanwezig te zijn op het station en je stapt middenin de stad op of uit. Bovendien is reistijd werktijd er zijn geen onderbrekingen. Dat vind ik heel sterk.